Memurlar Ve Rapor

27.01.2018 170

Hastalıkları sebebiyle haklarında düzenlenen raporlara istinaden hastalık izni kullanabilen memurların aldıkları raporların bazı usul ve esaslara uygun olması gerekir.

 

 

Alınacak raporlara ilişkin bazı hususlar şöyle:

 

**Raporun alınabileceği yerler

 

Kurum tabipliğinden, aile hekimliğinden veya SGK ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti sunucularından hastalık raporu alınabilir. 

 

Öte yandan, SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucularından da hastalık raporu alınması mümkün olmakla birlikte; bu raporlardan süresi 10 günü geçmeyenlerin SGK ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından onaylanması, süresi 10 günü geçenlerin ise SGK ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulu tarafından onaylanması halinde geçerli sayılır.

 

**Tek hekimden alınacak rapor süresi

 

Tek hekimden, bir defada en çok 10 gün olmak üzere bir yılda toplam en çok 40 gün rapor alınabilir. 

 

Öte yandan, tek hekimden alınan raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim yeniden en çok 10 gün daha rapor verilebilir. Kontrol muayenesi sonrası verilecek rapor süresinin 10 günü aşması halinde bu raporu sağlık kurulundan almak gerekir.  Ancak o yerde, sağlık kurulu bulunan bir sağlık hizmeti sunucusu (SGK ile sözleşmesi olan) yoksa ve hastanın tıbbî sebeplerle böyle bir sağlık hizmet sunucusuna nakline imkân bulunmuyorsa, tek hekim en çok 10 gün daha raporu düzenleyebilir ve bu rapor İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği bir sağlık kurulu tarafından onaylandığında geçerli olur.

 

**Uzun süreli hastalık hallerinde rapor süresi

 

Memurlar, hastalık raporlarına istinaden; kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklarda 18 aya kadar, diğer hastalıklarda ise 12 aya kadar hastalık izni kullanabiliyor. Bu süreler sonunda hastalığının devam ettiği resmi sağlık kurulu raporu ile belirlenirse, ilgili memur aynı süreler kadar daha hastalık izni kullanabilir. Memur bu sürelerin sonunda da iyileşmezse hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

 

**Tatil günlerinde rapor alınması

 

Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile haftasonu ve genel tatil günlerinde, memuriyet mahallindeki veya başka yerlerdeki resmi ya da özel sağlık hizmeti sunucularından rapor alınması mümkün olmakla birlikte, tatil günlerinde alınacak raporların sağlık sunucularının acil servisleri tarafından düzenlenmesi gerektiği düşünülmektedir.

 

**Raporun kuruma iletilmesi

 

Tek hekim ya da sağlık kurulu tarafından memurlar hakkında düzenlenen raporların aslının veya bir örneğinin, elektronik ortamda veya herhangi bir yolla, raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar, memurun bağlı olduğu disiplin amirine ulaştırılması gerekir.

 

Öte yandan, memurun yıllık izinde yurtdışında bulunurken aldığı raporun, dış temsilciliklerce onaylandıktan sonra en geç yıllık izin bitim tarihine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla ilgili disiplin amirine ulaştırılması gerekir.

 

Aldığı raporu süresinde disiplin amirine ulaştırmayan memur hakkında, bu rapora istinaden hastalık izni kullanma durumuna bağlı olarak,  idari işlemler başlatılması söz konusu olabilir