Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz´dan lise müdürlerine tavsiyeler

12.04.2018 150

Değerli Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Arkadaşım,

            Bildiğiniz gibi, Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru Ve Uygulama Kılavuzu ve Okul Listeleri 10.04.2018 tarihinde yayımlandı.

            Sınavla öğrenci alacak okullara ülkemiz genelinde bütün lise türlerinin toplamı için yaklaşık  % 10’luk bir öğrenci kontenjan belirlendi. Sınav puanı dikkate alınmaksızın yerel yerleştirme ile de öğrencilerimiz istedikleri türdeki adreslerine yakın olan okullarımızı tercih edecekler. Siz de takdir edersiniz ki, bütün okullarımızın sınavla öğrenci alan okul olması mümkün olamayacağına göre bu okulların belirlenmesi için hem Bakanlığımız merkez teşkilatı hem de iller bazında çalışmalar yapılmış, tekrar Bakanlığımızca gerekli değerlendirmeler yapılarak sınavla öğrenci alan okullarımız belirlenmiştir.

Fakat esefle ifade edeyim ki bazı okul müdürü arkadaşlarımız sınavla öğrenci alan okul olmadıkları için üzüldüklerini belirttiler. Bu anlayışı doğru bulmadığımı belirtmek isterim. Liselere yeni kayıt uygulamasında okullarımıza verilen görevler ne bir sevinç ne de bir hüzün meselesidir. Sadece sorumluluk ve görev alanın belirlenmesi ve 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nda belirtildiği gibi ilgi, istidat ve kabiliyetlerine göre öğrencilerimizin hayata hazırlanması, olabildiğince onların sınav kaygısından uzak tutularak yetiştirilmesidir.

Halbuki, eğitim kademelerindeki ve kurumlarındaki bütün öğrencilerimiz bizlere emanet edilen nesillerdir. Sınavla gelmiş veya gelmemiş fark etmez. Her okulun kendisine belirlenen görev alanı içerisinde sorumlulukları vardır. Asıl olan budur. Hiçbir öğrencimiz arasında ayrım yapmadan istidat ve kabiliyetleri çerçevesinde onları ülkemiz ve insanlık için hazırlamak, yaşayacakları çağın bilgisi ile donatmak, millî ve manevî değerlerimizi kazandırmak hedefimizdir.  Çünkü Anadolu İmam Hatip Liseleri Vizyon Belgesi’nde belirttiğimiz gibi;

“Okullar, eğitim ve öğretimde ‘Her öğrenci özeldir, her öğrenci öğrenir, her öğrencinin kendine özgü kabiliyeti ve öğrenme tarzı vardır, hiçbir öğrenci eğitimin dışında düşünülemez, insan kaynağımız israf edilemez´ anlayışı ile hareket eder" prensibi bizim için asıldır.

Okul müdürü arkadaşlarımızın bu duyarlılıkla liselere yeni kayıt uygulaması sürecinde öğrencilerimize ve velilerimize rehberlik yapması, öğretmenlerimizi bilgilendirmesi oldukça önem arz etmektedir.  Bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğinize inanıyorum. Şimdiden teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.